2018年7、8月份觀星
### 好嘢要介紹俾朋友啦 ###


相信好多露營既朋友都喜歡晚上台頭睇下星鬆一鬆,如果鐘意睇星就一定唔好錯過今次7月27 、28號既火星大衝同月全食。
大家有興趣可以7月27日晚向東南方觀看,用肉眼睇,火星會是一個明亮的橙紅色光點。

火星衝是指火星與地球和太陽連成一直線,而火星大衝就是指火星在最接近太陽位置與地球和太陽連成一直線。今年會是自2003年來,火星較接近地球的一次,所以會較為光亮。
而7月28日就係 2018年既第二次月全食,由凌晨3時30分開始,向西南方就可觀看,月全食維持約104分鐘。

太空館指:「當晚月球與火星在天空上的位置亦相當接近,兩者如此接近可謂難得一見。」

另外喜歡流星雨既朋友千祈唔好錯過8月13日英仙座流星雨,預測極大時間11時05分 ,高峰時間凌晨5時02分,估計香港極黑地區高峰期每小時可達86顆,是今年條件最佳的流星雨。

咁好既時機仲唔快啲約埋一班親朋戚友一齊去露營同睇星。

相關文章



### 好嘢要介紹俾朋友啦 ###
Blog
0